Zeeuws Vlegel brood

Zeeuws Vlegel brood

Zeeuws Vlegelbrood met broodbakmachine (ca. 800 gram):

  • 500 gram Zeeuwse Vlegelmix (volkoren of meergranen)
  • 325 ml water
  1. Meet bovenstaande hoeveelheden precies af en doe in de broodbakmachine. Afhankelijk van het oogstjaar, kan de wateropname van het tarwemeel variƫren. Zorg er voor dat het deeg altijd soepel is.
  2. Volg de instructies van de broodbakmachine voor de verdere bereiding.

Zeeuws Vlegelbrood met de hand (ca. 800 gram):

Meng in een ruime kom:

  • 500 gram Zeeuwse Vlegelmix (volkoren of meergranen)
  • 325 ml. lauw, handwarm water (afhankelijk van het oogstjaar, kan de wateropname van het tarwemeel variĆ«ren)
  1. Kneed dit tot een soepel, elastisch deeg. Dit kan met de hand of met een keukenmixer met deeghaak. Minimaal 5 tot 10 minuten kneden.
  2. Laat het deeg op een warme plaats 30-60 minuten rijzen, afgedekt met een vochtige doek tegen het uitdrogen van het deeg.
  3. Haal het deeg uit de kom, kneed het goed door en sla het plat tot een dikke plak deeg. Dit oprollen en in het broodbakblik leggen met de sluitnaad onderop.
  4. Maak de bovenkant van het deeg met een kwastje nat en zet het broodblik op een warme plaats voor de narijs.
  5. Wanneer het deegvolume is verdubbeld (na 30-60 minuten) het broodblik midden in een voorverwarmde oven (ca. 220 graden) zetten en in 35-45 minuten afbakken.
  6. Laat het brood na het bakken op een rooster afkoelen en eet smakelijk!