Zeeuwse Vlegel en duurzaamheid

Zeeuwse Vlegel duurzaamheid

In 1991 zagen verschillende landbouwers al in dat het anders moest met de Landbouw. En dat jaar is Zeeuwse Vlegel opgericht, door voornamelijk boerinnen. Veel van deze telers zijn inmiddels overgestapt naar de biologische landbouw.

Bij Zeeuwse Vlegel zijn we er niet helemaal van overtuigd dat biologische landbouw de heilige graal is. Wij vinden dat de volledige landbouw gewoon anders moet en daar nemen we graag het voortouw in. We telen onze tarwe al sinds het begin zonder bestrijdingsmiddel en zonder kunstmest. Op dit moment denken we volop na en voeren we veel gesprekken over een nieuw toekomstperspectief en nog milieuvriendelijkere teeltmethodes. We denken bijvoorbeeld aan ruimte voor meer biodiversiteit zoals insecten, akkervogels en akkerkruiden. Daarom zijn we lid van verschillende milieuorganisaties zoals Natuurmonumenten, Het Zeeuwse Landschap en Land van Ons en zijn we in gesprek met o.a. Climate Farmers.

Onze telers zitten ook niet stil en experimenteren met verschillende teeltmethodes zoals “niet kerende grondbewerking”; dat betekent dat er niet meer geploegd wordt in het land. Het gevolg van ploegen is namelijk dat het letterlijk het hele bodemleven op zijn kop gooit. Niet ploegen zorgt niet alleen voor een betere bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit, maar ook voor minder CO2-emissies, minder erosie en uiteraard lagere brandstofkosten. De grond neemt makkelijker regenwater op en houdt het water beter vast in tijden van droogte.

Niet ploegen, geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen, dat zijn een aantal zaken waar we momenteel mee bezig zijn. Waar we naar toe willen is een toekomstbestendige teeltmethode die werkbaar is voor de teler, die voldoende opbrengst geeft en plaats biedt aan insecten, akkervogels en akkerbloemen. Dit alles is met elkaar verbonden. Het eindresultaat levert ons allemaal wat op. En ons Zeeuwse akkerlandschap zal hierdoor veel kleurrijker en levendiger worden. En er weer uit komen te zien als de oude schoolplaten van vroeger.

Help mee en denk mee, laat weten hoe jij er tegenaan kijkt. We vinden het leuk om van je te horen! Wat je sowieso kunt doen is genieten van Zeeuwse Vlegel, zo draag je bij aan een milieuvriendelijke landbouw en een mooier landschap.

Kies je milieubewust, dan kies je voor Zeeuwse Vlegel.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.