Pareltarwe; de nieuwe risotto?

blog pareltarwe

Wat is pareltarwe?

Pareltarwe is rond geslepen of gepelde tarwe. Het kan in zo’n 15 minuten gaar gekookt worden in een bouillon of water en is prima te gebruiken als vervanger van rijst of pasta in roerbakgerechten of maaltijdsalades.

Introductie

In 1998 introduceerde Zeeuwse Vlegel pareltarwe, toen nog onder de naam snelkooktarwe. Jan Koeman, de toenmalige coördinator van Zeeuwse Vlegel, nam het idee voor de Pareltarwe mee na een vakantie in Frankrijk. Er is toen met diverse tarwerassen die geschild werden geëxperimenteerd voor het beste resultaat.

Sunnan

Het ras wat als beste naar voren kwam was Sunnan, mede vanwege zijn mooie kleine gele korrels. Sunnan is zomertarwe, het wordt in het voorjaar gezaaid en rond half augustus geoogst. De telers die telen voor Zeeuwse Vlegel doen dit zonder gebruik te maken van kunstmest en zonder bestrijdingsmiddelen te gebruiken na opkomst van het gewas. Hierdoor is de opbrengst per hectare wat lager dan op reguliere productie akkers, maar hiervoor worden ze door Zeeuwse Vlegel financieel gecompenseerd. De boeren krijgen dus een eerlijke prijs voor hun duurzaam geteelde tarwe.

In stand houder

Zeeuwse vlegel is in stand houder van het ras Sunnan. Sunnan is oorspronkelijk een Zweeds zomertarweras dat daar werd verbouwd totdat er andere zomertarwe rassen kwamen met een hogere opbrengst en een wit meellichaam. De meelindustrie hield niet van de gele kleur. In Scandinavië wordt het ras nu niet meer verbouwd voor zover wij weten. Zeeuwse Vlegel is de enige in stand houder van dit ras en krijgt soms uit Zweden verzoeken om zaaizaad te leveren voor onderzoek. 

Opslag

De tarwe van verschillende telers wordt direct na de oogst bemonsterd. Als de partijen voldoen aan de kwaliteitseisen worden ze gemengd bij de graanhandelaar en geschoond. Vervolgens gaat het in zakken en ligt het daar opgeslagen klaar voor de molenaar om te pellen.

Pellen

Onze pareltarwe wordt tegenwoordig gepeld in plaats van geslepen. Dit gebeurt op de enige nog actieve pelmolen van Zeeland, namelijk pelmolen de Lelie in Koudekerke waar Jasper Corbijn @molenaarcorbijn molenaar is (er zijn in totaal 3 molens in Zeeland met een pelsteen). Het pellen van de tarwe gebeurt op windkracht en er is flinke wind (minimaal windkracht 4) nodig om te kunnen pellen. De (pel)steen (vergelijkbaar met een molensteen maar zonder inkervingen) draait hard in het rond in een houten kuip. Van bovenaf worden de tarwekorrels in de kuip gevoerd waar ze door de luchtcirculatie van de draaiende steen tegen een “pelblik” worden geslagen. Dit pelblik staat verticaal tegen de wand van de kuip, hierin zijn allemaal gaatjes gemaakt die als een soort mesjes werken. Doordat de tarwekorrels tegen dit blik worden geslagen worden ze rond gepeld.

Onder andere de kiem wordt er af gepeld en een deel van de zemel. Door dit pel-proces is de pareltarwe in relatief korte tijd gaar te koken. Na het pellen wordt de pareltarwe geschoond met behulp van een machine met schud zeven. Het stof en de pelletjes worden er zo uit gehaald. De pareltarwe gaat in grote zakken van 25 kilo.

Verpakken

De grote zakken gaan op hun beurt naar de sociale werkplaats van @Sjaloomzorg in Kapelle. Daar wordt de pareltarwe verpakt in consumenten verpakkingen. Ook wordt daar de pareltarwe verpakt voor @Boerschappen; een tof maaltijdbox concept wat zo veel mogelijk rechtstreeks bij de bron (boer) inkoopt.

Als alles bij Sjaloomzorg is ingepakt, gaat het terug naar de molen in Koudekerke waar de voorraad staat. Van daaruit wordt het geleverd aan de groothandel, retail of klaargemaakt voor verzending via onze webshop.

Bereiden

Voor het klaarmaken van de pareltarwe moet je het eerst even wassen. Alle laatste stofdeeltjes spoel je zo van de pareltarwe af. Je kunt er voor kiezen de pareltarwe een half uurtje te laten voorweken in water met wat zout, dit zorgt voor een zachtere bite. Kook vervolgens de pareltarwe in ± 15 min. gaar en giet het af met behulp van een zeef, schudt goed zodat al het overtollige water weg is. Je kunt er ook voor kiezen om de pareltarwe te koken in bouillon, zodat deze nog meer of een specifieke smaak krijgt.

Horeca

Je vind de pareltarwe ook bij diverse horeca zaken op het menu. Onderstaande chefs koken graag met onze pareltarwe:

Bennie van @cityhotelwood
Jesper van @elfdegebodgoes
@syrcobakker van @restopurec **
@thijs_baert van @official.bleuness

Wil jij ook eens koken met pareltarwe? Kijk dan eens in onze webshop en bij onze recepten voor heerlijke inspiratie. Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.