Kampvuurbroodjes

Ingrediënten:

500gramZeeuwse Vlegel Witbrood mix
290gramWater

Bereiding:

  • Maak het deeg voor deze broodjes op tijd, dan hoef je minder te kneden.
  • Doe de witbroodmix in een ruime kom.
  • Voeg hier het water aan toe en meng dit door tot er een stevige pap ontstaat.
  • Als nog niet alle mix is opgenomen, is dat niet erg.
  • Dek de kom af met bijvoorbeeld een plastic zak en laat dit minimaal een uur rusten op zo’n 25 graden (Let op niet in de volle zon).
  • Kneed het deeg goed door, dit zal nu al een stuk makkelijker gaan. Als meerdere mensen een stukje in de hand nemen maken vele handen licht werk.
  • Doe al het deeg bij elkaar en vorm hier één geheel van tot het elastisch is.
  • Laat het deeg nu wederom minimaal een uur rusten in een plastic zak.
  • Zoek ondertussen takken die geschikt zijn om de broodjes op te vormen. Zorg voor mooie rechte takken van zo’n 2,5 cm ø. Maak hier een punt aan en slijp hier 15 cm van de bast af. Je kunt de takken / stokken al even met het geslepen gedeelte boven het vuur houden zodat de broodjes straks makkelijk los laten.
  • Neem nu kleine stukjes deeg van zo’n 80 à 100 gram af van het deeg.
  • Rol hiervan een balletje tussen je handen en vervolgens een lange strengel van 2 cm ø en zo’n 15 à 20 cm. lang.
  • Begin aan de punt met het opdraaien van het deeg richting het midden van de stok. Zorg dat het deeg elkaar telkens net raakt.
  • Bak de broodjes boven het kampvuur, dit gaat het beste boven oranje gloeiend hout, in de volle vlammen verbranden de broodjes en als je ze te hoog houdt worden ze niet gaar.
  • Als ze voldoende gaar zijn kun je ze met een voorzichtige draaibeweging zo van de stok halen.
  • Doe een beetje boter in het gat waar de stok zat met wat bruine suiker en smullen maar. Je kunt ze ook vullen met een beetje ketchup en een knakworstje.