Vlegelmail 2

Wat super leuk om je deze Vlegelmail toe te sturen!

Zeeuwse Vlegel is een beetje in de vergetelheid geraakt en daarom zijn we druk bezig het verhaal van Zeeuwse Vlegel opnieuw te vertellen. Deze Vlegelmail is daar een onderdeel van.

Eén keer per maand krijg je een update met informatie over waar we mee bezig zijn, lekkere recepten en inspiratie. Wil je dat niet, je kunt je altijd uitschrijven.


molen de Lelie in Koudekerke

De Zeeuwse Vlegel terugblik

Er is veel gebeurd het afgelopen jaar. We zijn in aantal hectare Zeeuwse Vlegel flink gegroeid en daar gaan we mee door in 2022. De vraag naar onze duurzaam geteelde producten blijft onverminderd stijgen.

We zijn begin dit jaar overgestapt naar een andere molen voor het produceren van onze bakmixen. We werken nu zeer intensief samen met molenaar Corbijn van molen de Lelie in Koudekerke en daar zijn we enorm blij mee. Hierdoor hebben we namelijk veel meer vrijheid gekregen in het assortiment dat we voeren en kunnen we veel beter sturen op de recepten die daarmee gemaakt worden.

Ben je ooit in de buurt van Koudekerke, ga dan vooral eens langs bij deze prachtige molen!


volkorenmeel zeeuwse vlegel

Nieuwe verpakkingen

Ook hebben we kort geleden de verpakking van onze pareltarwe aangepast, deze is duurzamer geworden doordat we meer papier gebruiken i.p.v. plastic. Daarnaast is het helemaal aangepast aan onze nieuwe huisstijl. En we hebben de kleine verpakkingen van 500 gram Zeeuwse Vlegel Bloem en Zeeuwse Vlegel Volkorenmeel vervangen door een 2,5 kilo verpakking. We merkten dat hier al geruime tijd veel vraag naar is.


Zeeuwse Vlegel in de media

We zijn afgelopen jaar veel in de media geweest. We hebben op TV Taaie Wafels (klik hier voor recept) met Zeeuwse Vlegel gebakken voor de wethouder van Veere, er stonden diverse artikelen in de krant en er zijn TV opnames gemaakt over de productie van onze pareltarwe. De laatste opname wordt in het begin van het nieuwe jaar uitgezonden, uiteraard laten we nog weten wanneer dat precies is.


Recept Kerststollen

Ingrediënten:

550     gram     Vlegel Bloem
2         zakjes    Gedroogde Gist (14 gram) of 40 gram vers
1                        Ei
2                        Eidooiers
280     gram     Volle Melk

4 minuten mengen en 45 minuten deeg laten rusten.

12        gram   Zout
15        gram   Basterdsuiker
10        gram   Citroenrasp (geraspte schil en sap van 1 citroen gemengd met suiker)
30        gram   Amandelspijs
1          zakje    Vanillesuiker
0,2       gram   Gemalen Kardemom
110      gram   Roomboter
25        gram   Zonnebloemolie

Meng eerst alle droge stoffen, citroenrasp en spijs door het deeg.
Voeg daarna de zonnebloemolie en de helft van de boter toe.
Kneed vervolgens het deeg door en voeg de rest van de boter toe.
Kneed het deeg door tot de boter helemaal is opgenomen.

575     gram   Gewelde rozijnen
45       gram   Gehakte gekonfijte cranberry’s
100     gram   Geroosterde noten (bijvoorbeeld, hazelnoten, amandel, walnoot)
20       gram    Lauw water

Zet de cranberry’s en noten 1 uur van tevoren met het water in de week.

4 x 100 gram Amandelspijs K&K* op pillen gerold van ± 10 cm.

Deeg temperatuur 25°C.

Verdeel het deeg na het kneden in 4 gelijke stukken.
Bol de deegstukken op een 25 min. Laten rusten.
Maak een stompe punt van de bol en laat 5 min. rusten.
Rol het deeg in het midden uit met de sluiting boven zorg voor een dikke “lip” onder en boven.
Leg de spijspil in het midden van het deeg en vouw de bovenste “lip” over de spijs op de onderste lip. Druk deze vast tussen de spijs en de “lip”
30 min. narijs op kamertemperatuur.
Ca. 32 minuten bakken op 190°C.
Strijk de stollen na 10 minuten na het bakken in met smolten boter.
Bestrooi de stollen met poedersuiker als deze volledig zijn afgekoeld.

Tip: laat de rozijnen niet te lang wellen ca. 7 min. 1 nacht laten uitlekken en 30 gram rum toevoegen en doormengen. Zorg dat de rozijnen op kamertemperatuur zijn als het deeg gekneed wordt.

* Amandelspijs K&K staat voor Kant en klaar wat betekent dat er reeds ei aan toegevoegd is. Als dit niet beschikbaar is kun je per 100 gram spijs 10 gram ei toevoegen.

Eet smakelijk!


serooskerke

Zeeuwse Vlegel plannen 2022

Voor het nieuwe jaar hebben we een aantal dingen op ons lijstje staan die we willen ontwikkelen. Zo zijn we bezig met een nieuw product en willen we graag het aantal fysieke verkoopadressen van onze bakmixen en pareltarwe uitbreiden. Weet jij dus een adres waar onze producten zeker moeten liggen? Laat het ons weten door een mailtje te sturen.

Ook komt er in het begin van het nieuwe jaar een promo pakket beschikbaar om de zichtbaarheid van Zeeuwse Vlegel als volkorenbrood bij de ambachtelijke bakker te verbeteren.

En in de loop van 2022 gaan we verhuizen met ons gezin. We gaan naar een nieuw te bouwen duurzame woning in Serooskerke. Het is een CPO project wat inhoudt dat we zelf (met 25 huishoudens) de ontwikkeling van het hele terrein (1,44 ha) verzorgen. Nieuwsgierig, klik hier voor meer informatie.

Een leuk detail, er komt een gemeenschappelijk gebouw, een soort buurthuis wat o.a. gebouwd gaat worden met Zeeuwse Vlegel stro. Ook daarvan houden we je op de hoogte uiteraard.


Deel je recept met Zeeuwse Vlegel

We gaan door met het uitbreiden van onze recepten databank. Iedere bakmix heeft een eigen QR code op de verpakking staan en die kun je scannen met je telefoon. Vanaf begin volgend jaar is het de bedoeling dat je daarmee op een speciale pagina komt op onze website. Daar vind je dan alle recepten die je met die betreffende mix kunt maken. En dat is revolutionair binnen de bakmixen.

We willen zo veel mogelijk verschillende recepten per mix verzamelen. Daarom ook een oproep: Heb je zelf een tof, uniek, leuk en lekker recept gemaakt met één van onze producten? Deel deze met ons via social media. Kunnen we jouw recept opnemen in onze databank, dan krijg je van ons korting in de webshop. Ik heb er een leuke video over opgenomen voor je, klik op onderstaande afbeelding om deze te bekijken.

Vriendelijke groet,

Peter Simpelaar
Zeeuwse Vlegel

Laat een reactie achter