Suikerbrood (20 cm ø) 

Ingrediënten:

500gramZeeuwsch Grof bakmix 
50gramBoter of plantaardige vetstof 
375gramWater 

Vulling:

120gramParelsuiker P5
5gramKaneel, koekkruiden of speculaaskruien 

Bereiding:

  • Maak een mooi afgekneed deeg van Zeeuwsch grof bakmix, vetstof en water.  
  • Het deeg is voldoende gekneed als je een vliesje kunt maken van het deeg. 
  • Meng vervolgens de parelsuiker door het deeg en als laatste de kruiden.  
  • Bol het deeg vervolgens op (hiermee breng je spanning op het deeg). 
  • Laat deze bol onder plastic zo’n 40 minuten rusten.  
  • Maak het deeg plat en bol opnieuw op en plaats in een in gevette bakvorm en duw de bol iets plat.  
  • Laat het deeg vervolgens nogmaals 60 minuten rijzen*  
  • Verwarm de oven voor op 220 ºC. 
  • Snij het deeg bovenin voorzichtig in met een mesje, hier scheurt het deeg in de oven.  
  • Plaats het deeg in de oven en zet de oven terug op 190 ºC.  
  • Bak het suikerbrood gedurende 35 minuten. 

* Je kunt je deeg heel goed in een koude oven laten rijzen zonder dat je het hoeft af te dekken. Zet onderin de oven een bak en giet hier wat kokend water in nadat je je product in de oven hebt gezet. Hierdoor creëer je voldoende warmte en een goede luchtvochtigheid. Let op haal het deeg en de ovenschaal wel op tijd uit de oven zodat deze voorverwarmd kan worden.