Vlegel-stro

Na een lang voortraject van ruim 5 jaar verhuizen wij dit jaar nog naar een ecologische woonwijk op Walcheren. Voordeel van zo’n lang voortraject is dat we onze toekomstige buren al erg goed kennen en de meesten al tot onze vriendengroep behoren.

We delen de tuin, er komen dus geen schuttingen of coniferenhagen en we delen een gebouw. Er komt dus midden in de woonwijk een soort buurthuis. Hier komen flexwerkplekken, een klusruimte, een professionele keuken, vergaderzaal en wasserette. Deze zijn allemaal voor gemeenschappelijk gebruik. Je zou zeggen wat heeft dit, naast het duurzame aspect hiervan, met Zeeuwse Vlegel te maken?

Nou… dit gebouw realiseren we, met hulp van een aannemer, helemaal zelf. Hiervoor worden uiteraard zo veel mogelijk duurzame en milieuvriendelijke materialen gebruikt. En het stro wat over is na het dorsen dient in dit geval als isolatie. Relatief goedkoop en super duurzaam. Dus naast het bakken van bijvoorbeeld brood, kun je Zeeuwse Vlegel ook gebruiken om te bouwen 😉

Er zijn speciale cassettes gemaakt waar de strobalen in geklemd zitten, hierover komt er gaas en leem waardoor er een strakke muur ontstaat die ademend is en een uitstekende isolatiewaarde heeft.

Wist jij dat er heel goed gebouwd kan worden met stro? Zouden we Vlegel-stro in de toekomst ook in ons assortiment moeten aanbieden?