Persbericht: Hoe maken we de duurzame reis van Zeeuwse rogge compleet?

Morgen wordt er ruim een halve ton rogge aan de kade in Workum gelost. Het is bestemd voor Mevrouw de Molenaar en afkomstig van de Zeeuwse Vlegel. Op dit moment zijn zij opzoek naar een partij die het graan duurzaam van Workum naar Witmarsum kan vervoeren.   

De rogge is anderhalve week per zeilschip onderweg geweest. In de Antwerpse haven is de rogge aan boord gebracht van “de Vrijbuiter” (Friese platbodem) een zeilschip dat vaker graan en meel van Zeeuwse Vlegel vervoert. Aan boord zijn momenteel studenten van ’t Wyldeleren. De duurzaam geteelde rogge maakt zo deel uit van hun studiereis “de Groene Koers”. In Amsterdam is de rogge overgeladen in het zeilschip van “Zuivervaren” die het richting Workum brengt.

De rogge is milieuvriendelijk geteeld op de Schommeling (een waterwingebied in de buurt van Hulst in Zeeland) bij de teelt zijn er geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dat is waar Zeeuwse Vlegel voor staat milieuvriendelijk geteelde granen die in Zeeland verbouwd, gemalen en verkocht worden aan ambachtelijke bakkers. Zo ook aan Mevrouw de Molenaar in Witmarsum (Friesland). Ze werkt graag met de tarwe en rogge van Zeeuwse Vlegel en werd met deze rogge zelf tweede in de verkiezing om het “Bêste Fryske Roggebrea 2021!” van Fryslân Culinair. Het transport naar de andere kant van het land gebeurt dan uiteraard ook bij voorkeur duurzaam; onder zeil! Voor de laatste kilometers van Workum naar Witmarsum zoeken zij nog iemand die de rogge op een duurzame wijze richting Mevrouw de Molenaar kan brengen. Wie helpt deze missie te volbrengen?

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.