Vlegelmail 1

Wat super leuk om je deze eerste Vlegelmail toe te sturen!

Zeeuwse Vlegel is een beetje brutaal, maar vooral rebels.
Wij doen het anders. Beter. Milieuvriendelijke kringlooplandbouw. Zonder bestrijdingsmiddelen,
zonder kunstmest. En een eerlijke prijs voor onze telers.

Ons bin nie zuunig. Ons bin duurzaam. En toekomstbestendig. Kiek, dat is mooi!

Opgericht door Zeeuwse boeren en boerinnen met een toekomstvisie en milieuambitie. Al sinds 1991stralen onze Zeeuwse akkers van het gouden graan: onze speciale ‘tùrve’.

Zeeuwse Vlegel is een beetje in de vergetelheid geraakt en daarom zijn we druk bezig het verhaal van Zeeuwse Vlegel opnieuw te vertellen. Deze Vlegelmail is daar een onderdeel van.

EĂ©n keer per maand krijg je een update met informatie over waar we mee bezig zijn, lekkere recepten en inspiratie. Wil je dat niet, je kunt je altijd uitschrijven.


Zeeuwse Vlegel op de boot naar Friesland

In oktober vervoerde â€œde Vrijbuiter” (een Friese platbodem) een halve ton rogge van Zeeuwse Vlegel naar Friesland. De laatste kilometers, van Workum naar Witmarsum, verzorgden leerlingen van de Maritieme Academie in Harlingen met het opleidingsskĂ»tsje De Jonge Douwe.

De rogge was milieuvriendelijk geteeld op de Schommeling (een waterwingebied in de buurt van Hulst in Zeeland) en bij de teelt werden geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Daar staat Zeeuwse Vlegel immers voor! Bakker Mevrouw de Molenaar in Witmarsum (Friesland) werkt graag met de tarwe en rogge van Zeeuwse Vlegel en werd met deze rogge zelf tweede in de verkiezing om het “BĂȘste Fryske Roggebrea 2021!” van FryslĂąn Culinair.

Het transport van Zeeland naar Friesland wilden we dus ook duurzaam laten verlopen; onder zeil dit maal!


Recept Walnoten – rozijnen volkorenbrood

Ingrediënten:

500 gram Zeeuwse Vlegel mix voor Volkorenbrood
350 gram water (lauw)
50 gram fijn gehakte walnoten
50 gram rozijnen

  • Rooster de walnoten licht.
  • Kneed een soepel deeg van het water en de volkorenbroodmix.
  • Tip: Controleer het deeg door het tussen je vingers uit te rekken, als je een dun vliesje kunt vormen is het voldoende gekneed.
  • Meng de walnoten en rozijnen door het deeg.
  • Verdeel het deeg in 4 stukken van 225 gram en maak hier een puntvorm van. Maak van het overgebleven stukje deeg een bolletje.
  • Laat de deegstukken 40 minuten rijzen onder plastic of op een warme (± 35 ÂșC ) / vochtige plaats.
  • Maak de puntvormen opnieuw op, breng ze op spanning en rol ze zo’n 20 cm. lang.
  • Leg de punten met een kromming (bijna) tegen elkaar op een bakplaat.
  • Bol het bolletje opnieuw op en breng op spanning.
  • Druk het bolletje vast in het midden van de 4 punten.
  • Verwarm de oven voor tot 230 ÂșC.
  • Laat het deeg gedurende 50 minuten narijzen.
  • Bak het brood in zo’n 35 Ă  40 minuten gaar. Zet de oven terug naar 210 ÂșC. Eet smakelijk!

Recept Lichte kruidnoten met Vlegeltjesmix

Ingrediënten:

500 gram Zeeuwse Vlegel mix Vlegeltjes
225 gram roomboter (of plantaardige vetstof)
1 eidooier
10 gram anijszaad

  • Kneed een samenhangend deeg van alle grondstoffen.
  • Laat het deeg een uurtje rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175 ÂșC.
  • Verdeel het deeg in stukken en rol hier dunne gelijkmatige pillen van.
  • Snij of steek gelijke stukjes van de pillen en rol hier balletjes van.
  • Maak de balletjes iets plat en verdeel ze gelijkmatig over een bakplaat met
    bakpapier.
  • Bak de Kruidnoten gedurende 15 minuten gaar. Smullen maar!

Zeeuwse Vlegel in de media

Vrijdag 5 november stond er een artikel over onze pareltarwe in de Zeeuwse krant. Wil je het volledige artikel lezen, klik hier.


Op naar de oogst van 2022/ 2023

De wintertarwe van Zeeuwse Vlegel is inmiddels gezaaid. En ook dat proberen we zo duurzaam mogelijk te doen. Wist je namelijk dat het ‘normaal’ ploegen van de grond minder goed is voor de grond en het bodemleven?

We zijn continu op zoek naar mogelijkheden om steeds duurzamer te telen. En zijn dan ook heel blij met de samenwerking met teler Jeroen De Broekert. Hij teelt Zeeuwse Vlegel zonder te ploegen (niet kerende grondbewerking) en dat is een methode van duurzamere landbouw die het bodemleven ten goede komt.


Zeeuwse Vlegel op de buis

Op 17 november a.s. is het zover; Zeeuwse Vlegel verschijnt dan in het programma ‘Kijken in de Keuken’. In de uitzending bak ik Taaie Wafels, de specialiteit uit West Zeeuws Vlaanderen, voor Wethouder Chris Maas van de gemeente Veere. Na het nieuws van 17 uur op Omroep Zeeland. Kijk je mee?


Nieuwe verpakking pareltarwe

Kook jij al met pareltarwe? Pareltarwe is rond geslepen of gepelde tarwe. Het kan in zo’n 15 minuten gaar gekookt worden in een bouillon of water en is prima te gebruiken als vervanger van rijst of pasta in roerbakgerechten of maaltijdsalades. Je gebruikt ongeveer 75 gram per persoon.

De verpakking van onze pareltarwe is gewijzigd. We gebruiken meer papier en minder plastic. En in de verpakking zit geen 500 maar 400 gram.

Laat jij je verrassen door onze pareltarwe? Je vindt het hier in onze webshop.

Vriendelijke groet,

Peter Simpelaar
Zeeuwse Vlegel

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.