Wist jij dit over ons productieproces?

Wist je dat onze producten op authentieke molens verwerkt worden? En dat er verschillende productie processen aan te pas komen? Twee molens spelen daarbij een hoofdrol. Molen “de Lelie” in Koudekerke en molen “de Hoop” in Zierikzee. In Zierikzee wordt het meel gemalen wat bestemd is voor de ambachtelijke bakkerij. Teun is hier de drijvende kracht en molenaar in hart en nieren.

Als de Zeeuwse Vlegel tarwe geoogst is, halen we bij iedere teler een proefmonster op. Deze monsters gaan naar Mulder Pot – Kropswolde waar ze uitgebreid geanalyseerd worden. Aan de hand van de resultaten uit de analyse wordt bepaald of de tarwe geschikt is voor het bakken van brood. Als dat het geval is gaat het naar Verhage in Kerkwerve, daar is onze tarwe opslag voor Schouwen Duivenland.

Afhankelijk van wat er geleverd moet worden, laat Teun een partij tarwe klaarzetten. Dat wordt bij Verhage eerst grondig gereinigd waardoor steentjes, stukjes kaf, metaaldeeltje, grond e.d. verwijderd worden. In Bigbags wordt het dan klaar gezet om op te halen. Vervolgens gaat de tarwe naar de molen in Zierikzee, hier wordt het nogmaals gereinigd om er zeker van te zijn dat er geen onzuiverheden in zitten.

Verder wordt de tarwe bevochtigd om het mooi uit te kunnen malen. Dan kan het echte maalproces beginnen. Op authentieke molens zoals “de Hoop” gebeurt dat tussen molenstenen in één proces. Dit is wezenlijk anders dan de moderne fabrieksmaalderijen, daar wordt de tarwe namelijk over zo’n 17 maalcilinders in steeds kleinere fracties vermalen.

Na het maalproces wordt het meel nogmaals gecontroleerd op onzuiverheden om vervolgens afgezakt te worden in onze nieuwe duurzame meelzakken. Per pallet wordt het dan bezorgd of afgehaald door een handelaar voor de bakkerij.  Beko Groothandel en Bakeplus leveren het Zeeuwse Vlegel volkorenmeel bij de ambachtelijke bakker, uiteraard voornamelijk in Zeeland en als het moet door heel Nederland. 

Op Schouwen Duiveland bezorgt Teun vaak persoonlijk de bestellingen bij de bakker.

Welke bakker zou er volgens jou met Zeeuwse Vlegel aan de slag moeten? Laat het ons vooral weten (stuur bijvoorbeeld een mailtje), vinden wij leuk!

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.